Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda
10 april 2014

Woningverkopen nemen toe

Het was een mooi eerste kwartaal dit jaar, zeker vergeleken met het 1e kwartaal van 2013, dat een absoluut dieptepunt was. Dit laatste werd veroorzaakt door aangescherpte hypotheekverstrekking.

Was in het laatste kwartaal van vorig jaar sprake van een onevenredig hoge prijsstijging in Zeeland, nu daalden de prijzen. Voorzitter van de NVM Zeeland, Mark Faasse daarover: ‘De prijsstijging in het vierde kwartaal van 2013 was erg groot, rond de 10% in Midden-Zeeland, en daar is nu een correctie op gekomen. Het houdt wel in, dat we uit de pas lopen met het gemiddelde van Nederland. In vergelijking met een jaar geleden doen we het qua prijs slechter;  -6,1% (Zeeuws-Vlaanderen) en  -2,2% (Midden- en Noord-Zeeland). De gemiddelde prijs van een huis in Nederland is € 209.000. Onder de Westerschelde is dat € 163.000 en boven de Westerschelde € 177.000.'

Vorig jaar dachten we dat de crisis op de woningmarkt ten einde was in Zeeland, maar niet alle factoren wijzen daar op. Een goede graadmeter daarvoor is de prijs per vierkante meter. Die daalt nog steeds. Dat houdt in, dat je voor het zelfde geld een grotere woning kunt kopen.

Nog steeds is Zeeuws-Vlaanderen een goede woningmarkt. De helft van de woningen die nieuw op de markt kwam,, werd binnen 3 maanden verkocht. Daarentegen staat 20% van het aanbod al langer dan 3 jaar te koop. Duidelijk is, dat nieuwe woningen die met een scherpe prijs aangeboden worden, gretig aftrek krijgen. De markt is de kopers immers goed gezind. De prijzen zijn laag en de hypotheekrente is bijzonder laag. Er zijn tarieven van 3,8% 10 jaar vast. Overigens is het voor veel mensen een hele toer om een hypotheek te krijgen, en voor ZZP’ers is het erg moeilijk.

Een tendens die over het hele land duidelijk waarneembaar is, is een trek van het platteland naar de stad. Die tendens kan zich keren, als de woningen op het platteland verder dalen. Dat moet hoop geven voor de Zeeuwse dorpen. Maar liefst 54% van de woningen staat langer dan een jaar te koop. Alleen een flinke prijsdaling kan die woningen aantrekkelijk maken voor kopers.

 

BRON: NVM Zeeland, Mark Faasse


 
terug naar overzicht


Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus