Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda
15 januari 2015

Postief Sentiment op de woningmarkt

Meer transacties en iets lagere prijzen


We kunnen terugkijken op een positief jaar. Nadat de verbetering van de woningmarkt na de dip in begin 2013 zichtbaar werd, kunnen we concluderen dat het aantal transacties in Zeeuws Vlaanderen in een jaar tijd is gestegen met 16,4% en in Midden- en Noord-Zeeland zelfs met 28% (verschil tussen het 4e kwartaal in 2013 en 2014). Er zijn veel gezinnen waar een dergelijke transactie meer dan welkom is, en dan is het bijzonder prettig als het op een gegeven moment zover komt. De prijzen boven de Westerschelde bleven wel achter, op jaarbasis zakten die met een kleine 4%. Onder de Westerschelde was er sprake van een solide prijsstijging.

Landelijk gezien was er sprake van flink meer transacties (30% op jaarbasis) en een prijsstijging van 3,5%. De gemiddelde woning in Nederland kost nu € 215.000.

Er treden steeds meer verschillen op tussen regio’s. Zo is in Zeeuws-Vlaanderen de meest verkochte woning van het type vrijstaand. In de rest van Zeeland is dit echter een tussenwoning. Aan de zuidrand van Zeeland woont men dus veel luxer. 

De NVM heeft ook onderzoek gedaan naar de buurt met de meest dynamische woningmarkt en ook de minst dynamische. De wijk Klarenbeek in Middelburg is de meest dynamische woningmarkt. Dit kenmerkt zich door een relatief korte verkooptijd en veel transacties. De tegenhanger daarvan is het Goese Meer in Goes. Dat is de minst dynamische woningmarkt van Zeeland. Er zijn veel woningen die langdurig te koop staan en er wordt weinig verkocht. Het gegeven dat deze wijk alleen maar uit dure woningen bestaat is hier natuurlijk debet aan. In de categorie boven de 4 ton vinden transacties nog steeds mondjesmaat plaats. Een potentiële koper heeft zeer veel keuze en is erg kritisch op de prijs.


De gemiddelde transactieprijs in Zeeuws-Vlaanderen is slechts € 10.000 lager dan in het noordelijke deel van Zeeland. Dat geldt niet voor de gemiddelde vraagprijs, die is € 28.000 lager. Men profiteert er nog steeds van de instroom van Belgen. In heel Zeeland is sprake van een trek van het platteland naar de stad. Daarbij valt op, dat een stedelijk woningtype als een appartement zich in een verhoogde belangstelling mag verheugen.

De algemene verwachting is, dat de prijs zal afvlakken. Er is bijna sprake van deflatie, en dat heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt. Het is mogelijk dat het aantal transacties nog wat zal stijgen in het komende jaar. De prijzen zijn nog steeds laag en de huurprijzen van woningen maken een forse stijging door. Het is in de regel goedkoper om een zelfde soort woning te kopen dan te huren.

Voorzitter Mark Faasse van de NVM-Zeeland: Vorig jaar hebben we een sterke daling van de hypotheekrente meegemaakt. Met Nationale Hypotheek Garantie zijn er rentes mogelijk tot 2,75% voor 10 jaar vast. Ik sluit niet uit, dat deze rente nog verder daalt. Dat compenseert dat het nog moeilijker wordt om een woning te financieren.’ 

Bron NVM Zeeland, Mark Faasse
terug naar overzicht


Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus