Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda
07 april 2016

Woningmarkt verbetert door absurd lage rente

Persbericht van onze voorzitter, Mark Faasse

 

Niet alle segmenten van de markt profiteren

 

De aanhoudend lage rente en het consumentenvertrouwen blijven de markt steunen. Op jaarbasis is er sprake van een duidelijke toename van het aantal transacties, met name in Zeeuws-Vlaanderen was er sprake van een stijging van meer dan 40%. Ook de prijzen stegen er fors, met 10% en dat was beter dan in Midden- en Noord-Zeeland waar de prijsstijging op jaarbasis 3% was.

De stad met de beste woningmarkt in Zeeland is Middelburg. Dat past ook in het landelijk beeld, waar steden met een historische binnenstad en een universiteit er uit springen qua woningverkopen.

Goes blijft wat hangen met de markt voor bestaande bouw. Mogelijk dat de toename van de nieuwbouw daar een verklarende factor voor kan zijn. Goes heeft wel de hoogste gemiddelde prijzen van de Zeeuwse steden; mogelijk wordt dat veroorzaakt door het kleine aantal tussenwoningen dat verkocht wordt. Dat is naar verhouding ongeveer de helft lager dan in Middelburg.

 

De categorie vrijstaande woningen verbetert wel enigszins, maar het herstel heeft nog een lange weg te gaan. Transacties vinden wel plaats, maar soms pas na forse prijsaanpassingen. Deze categorie woningen profiteert minder van de lage rentes, omdat de strengere leenvoorwaarden zich hier in meerdere mate doen gelden. Dat geldt ook voor senioren die willen verhuizen, en een deel van de aankoop willen financieren met een hypotheek. Tot enkele jaren geleden was dat vrij makkelijk, maar nu moeten ze ook gaan aflossen op de hypotheek en dan blijken de pensioeninkomens vaak te laag om aan de bancaire normen te voldoen.

 

 

De koopomstandigheden zijn ideaal: de huizenprijzen zijn nog steeds aan de lage kant en er zijn rentetarieven van minder dan 2% voor 10 jaar vast. Een prachtig koopmoment, maar toch liggen de kopers nog niet in slaapzakken voor de deur van de makelaars. Zolang deze marktomstandigheden zo blijven, verwacht de NVM een prijsstijging van ongeveer 1% per kwartaal, voor de courante woningen. Er is echter nog steeds een substantieel deel van de markt (landelijk 45%) dat al langer dan een jaar te koop staat.
terug naar overzicht


Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus