Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda
11 juli 2013

woningmarkt bereikt keerpunt

 

Dit jaar begon met een slecht eerste kwartaal, dus het was niet moeilijk om een betere trend in te zetten in het tweede kwartaal. Ook de maand april was nog zwak, maar nu zit de woningmarkt duidelijk in de lift wat het aantal transacties betreft.

 

De prijzen blijven nog achter. De verwachting is, dat die pas aan het eind van volgend jaar weer wat gaan stijgen.

De gemiddelde transactieprijs in Zeeuws-Vlaanderen ligt op € 166.000; in Midden- en Noord-Zeeland op € 183.000. Dit beeld gaat voor alle categorien op; behalve de hoekwoningen boven de Westerschelde, die zijn sinds vorig kwartaal met 4% gestegen, in plaats van een beetje gedaald.

 

Zeeuws-Vlaanderen is een van de top 3 regio’s van Nederland, samen met Amsterdam die op nr 1 staat, en Groningen op nr. 2. Beide steden hebben een grote dynamiek. Zeeuws-Vlaanderen profiteert echter van de komst van Belgen die hier een huis kopen.

 

De prijzen liggen nog ver onder het niveau van voor de crisis en we zullen er aan gewend moeten raken, dat we dat niveau ook niet meer halen in Zeeland. Ook de aantallen transacties zullen op een lager peil blijven. Ooit zijn we er aan gewend geraakt, dat een eigen woning ook een middel was om vermogen op te bouwen door autonome waardestijging, maar in de toekomst zal het toch vooral om de huisvesting zelf gaan.

 

De nieuwbouwmarkt doet het nog steeds slecht naar verhouding. Het wordt ook steeds moeilijker om de 70% voorverkoop te halen die nodig is om te gaan starten met bouwen. Een oplossing zou kunnen zijn een verlaging van de grondprijzen, maar er zijn maar weinig gemeenten die wat dit betreft de ontkenningsfase ontgroeid zijn.

 

Voor kopers is de tijd aangebroken om nu hun slag te slaan. De huizenprijzen zijn laag, evenals de hypotheekrente. Dit is een unieke combinatie voor het doen van een goede deal. 

 

Bron NVM Zeeland, Mark Faasse

terug naar overzicht


Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus