Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda
09 januari 2014

Licht aan het eind van de tunnel

(en dit keer niet van een tegenligger)

Dit grapte voorzitter Ger Hukker bij de voorbespreking van de jaarcijfers. Dat gold met name ook voor Zeeland. Waar landelijk de prijzen in vergelijking met 2012 nog met 1,1% daalden, was er in Zeeuws-Vlaanderen een prijsstijging van 7,3% en in de rest van Zeeland van maar liefst 10,1%. We kunnen hiermee stellen, dat in 2013 de bodem van de woningmarkt bereikt is. De aantallen transacties stegen ook, want het is een omgekeerde wetmatigheid dat consumenten kopen als de prijzen stijgen en niet als ze dalen.

Enige kanttekeningen zijn op zijn plaats:

Zo is de transactieprijs per vierkante meter, en dat is een relatieve graadmeter, boven de Westerschelde zelfs iets gedaald. De prijsstijgingen zijn ook voornamelijk veroorzaakt aan de onderkant van de markt, met name door starters die geen eigen woning te verkopen hebben. Aan de bovenkant van de markt, en dan spreken we over vrijstaande woningen, kan men een grotere woning kopen voor het zelfde geld. Dan is er dus sprake van een relatieve prijsdaling.

Waar we in Zeeland ook mee te maken hebben, is dat de verkooptijd in dagen ook is toegenomen, terwijl die landelijk is afgenomen. Dat duidt er op, dat niet alle onderliggende factoren gunstig zijn, en dat de jubelcijfers van hierboven een volgend kwartaal naar beneden bijgesteld kunnen worden.

De verbetering van de woningmarkt wordt veroorzaakt door een ongekend lage hypotheekrente en rust aan het politieke front, waardoor het consumentenvertrouwen stijgt.

Voor het komend jaar hebben we echter te maken met aangescherpte hypotheeknormen en 2 verkiezingen. Voorzichtigheid is op zijn plaats. Woningen die nieuw op de markt komen, zijn in de regel realistisch geprijsd en maken veruit het grootste gedeelte uit van de aantallen verkopen. De helft van de woningen staat al meer dan 14 maanden te koop. Die eigenaren zullen echt iets aan hun vraagprijs moeten doen om in aanmerking te komen voor belangstelling van kopers, want 1 ding is duidelijk, de tijden van voor de crisis komen niet meer terug.

 

Bron: NVM ZEELAND, Mark Faasse

terug naar overzicht


Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus