Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda
28 juli 2011

Inroepen financieringsvoorbehoud niet eenvoudig

In de standaard NVM koopovereenkomst is opgenomen (artikel 16.3 bij eengezinswoning / artikel 19.3 bij appartementsrecht) dat de mededeling dat men de ontbinding wil inroepen goed gedocumenteerd dient te geschieden. In de toelichting bij de koopovereenkomst is opgenomen wat onder goed gedocumenteerd moet worden verstaan. Het gaat er om dat de wederpartij zich een beeld kan vormen of er terecht een beroep op de ontbindende voorwaarde wordt gedaan. Bij een beroep op de ontbindende voorwaarde financiering dient koper afwijzingen van geldverstrekkende instellingen te overleggen aan verkoper. Over het algemeen wordt aangenomen dat twee afwijzingen voldoende zijn. In sommige gevallen kan één afwijzing ook voldoende zijn.

In een zaak die onlangs speelde bij Rechtbank Leeuwarden (www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BR2496 ) kwam de vraag aan de orde of koper de mededeling dat hij de ontbinding wilde inroepen goed had gedocumenteerd.

De Rechtbank achtte de ene afwijzing die koper had overlegd niet voldoende. Ook voldeed de afwijzing niet aan de vereisten die worden gesteld aan de inhoud daarvan. Een enkele korte brief van de bank waarin de aanvraag om een lening wordt afgewezen kan niet worden aangemerkt als voldoende gedocumenteerd. Van die documentatie behoort ten minste een kopie van de aanvraag deel uit te maken om te kunnen beoordelen of een reële aanvraag is ingediend. Het gaat er immers om dat de wederpartij zich een beeld kan vormen of er terecht een beroep op de ontbindende voorwaarde wordt gedaan. De inhoud van de tweede afwijzing, die koper te laat aan verkoper had overlegd, wordt door de Rechtbank op dezelfde gronden als onvoldoende aangemerkt, nu ook deze afwijzing slechts bestaat uit een enkele korte brief van de bank waarin de aanvraag voor een lening wordt afgewezen.

De overlegde stukken van koper voldoen niet aan de vereisten. De Rechtbank is dan ook van oordeel dat koper zich niet op goede gronden op de ontbindende voorwaarde met betrekking tot de financiering van de woning heeft beroepen. De overeenkomst is door koper dus niet rechtsgeldig ontbonden.

 

BRON: NVM
terug naar overzicht


Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus