Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda
16 januari 2015

Herstel woningmarkt zet door

Lichte prijsdaling in Zeeland

 

De aanhoudend lage rente en het consumentenvertrouwen zorgen voor een positief sentiment. In Noord-en Midden Zeeland zijn de prijzen lichtelijk gedaald in het laatste kwartaal, maar vergeleken met een jaar daarvoor is er een stijging van 2,5%. Landelijk was die stijging in een jaar 5%. In Zeeuws-Vlaanderen was de prijsdaling in het laatste kwartaal wat forser, maar de vergelijking met het jaar daarvoor pakt iets beter uit: meer dan 4%.

Het aantal transacties is ook een indicator voor de temperatuur van de woningmarkt en we mogen constateren dat dat in geheel Zeeland op peil blijft.

In Nederland komt de gemiddelde prijs uit op € 227.000, in Midden- en Noord-Zeeland op € 199.000 en in Zeeuws-Vlaanderen op € 187.000.

Vlak voor de crisis in het derde kwartaal van 2008 betaalde men in het Midden- en Noord-Zeeland overigens € 240.000 voor de gemiddelde woning. We zijn dus nog steeds ver af van dat bedrag.

 

De gemiddelde verkooptijd in dagen is een klein beetje gestegen en voor heel Zeeland ongeveer het zelfde. Globaal is deze 4 maanden. Dit betreft de woningen die daadwerkelijk verkocht zijn. Men moet dit niet verwarren met de woningen die niet verkocht zijn, de bestaande voorraad. Daarvan is de duur dat ze te koop worden aangeboden gemiddeld bijna een jaar. Het betekent dus, dat woningen die recent op de markt gekomen zijn, scherp geprijsd zijn, en daardoor sneller verkopen.

 

Oude voorraad

Ongeveer 45% van het aanbod staat inmiddels een jaar te koop. Er zijn nog steeds veel woningen die al 3 jaar of langer te koop staan. Daarvan worden er gelukkig wel meer verkocht, maar landelijk gezien is 80% van het aantal transacties in de prijsklassen beneden de 3 ton. Hoe langer een woning te koop staat, hoe hoger de korting op de vraagprijs zal moeten zijn.

 

Voor de nabije toekomst verwachten wij een gematigd positieve ontwikkeling. Er is inmiddels een aanbieder van hypotheken met een looptijd van 10 jaar onder de 2%. Dat is nog nooit voorgekomen, en zal er toe leiden, dat een aantal huurders, die steeds geconfronteerd worden met huurverhogingen, de huurwoning voor een koopwoning zal verruilen.

 

 
terug naar overzicht


Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus