Nieuws - Kuub Makelaars - RSS feed Nieuw woningaanbod - Kuub Makelaars - RSS feed Bellen met Kuub Makelaars Kuub Makelaars op Twitter Kuub Makelaars op Facebook NVM Funda

Nieuws


Op het internet is veel informatie te vinden over de technische kant van huizen kopen en verkopen. Zoveel dat u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Op deze plaats wil Kuub Makelaars vooral kennis met u delen over de woningmarkt in Zeeland, marketing van woningen, nieuwe media en alles wat verder ons vakgebied raakt. Het vak van makelaar vinden wij ook nu een geweldig vak. Huizen verkopen, woningen aankopen, kantoren verhuren, winkels taxeren blijft echt mensenwerk. De grootste waarde van Kuub Makelaars komt naar voren in het contact met allerlei verschillende mensen. Het proberen om tot bevredigende oplossingen te komen in soms complexe problemen zal voor Kuub Makelaars altijd de uitdaging blijven.

In deze rubriek treft u nieuwtjes, primeurs, cijfers, trends en alle relevante informatie die wij graag met u willen delen. Voelt u zich vrij om deze informatie weer verder te delen. Hierdoor wordt de informatie voor iedereen beschikbaar.16 juni 2016

Zeeuwse Starterskrant 2016

Komend weekend in de brievenbus, nu al digitaal te lezen: 

 

De Zeeuwse Starterskrant met: 

 

Starten op de woningmarkt: Hoe zit dat juridisch? 

Starterscafé 23 juni in Goes en Zierikzee

De Starterslening

Open startersdagen op 24 en 25 juni

Nieuw gezicht in Zierikzee

Verkoopstyling werkt

Gezocht: Nieuwe opdrachtgevers 

 

bekijk hem hier: 

 

 

 

Lees verder...


14 juni 2016

Het startersweekend begint op donderdag 23 juni!

Op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 juni organiseert Kuub Makelaars het 4e Startersweekend. De meeste woningen in de prijsklasse tot ca 200.000,- k.k. zijn geheel vrijblijvend te bezichtigen. De eigenaars -zelf ook starters geweest- zijn in de woning aanwezig om uitleg te geven waarom juist hun woning de moeite waard is. 

Om het weekend goed te beginnen organiseert Kuub Makelaars het Starterscafé zowel in Goes als in Zierikzee.  Je kunt in een ontspannen sfeer al je vragen afvuren op de notaris, hypotheekadviseur, makelaar, bouwkundige, en energiedeskundige.  Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Verkopers van starterswoningen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Wie weet maak je deze avond een match? Het bier, wijn en de frisdrank staan in ieder geval koud.
Lees verder...


07 april 2016

Woningmarkt verbetert door absurd lage rente

Persbericht van onze voorzitter, Mark Faasse

 

Niet alle segmenten van de markt profiteren

 

De aanhoudend lage rente en het consumentenvertrouwen blijven de markt steunen. Op jaarbasis is er sprake van een duidelijke toename van het aantal transacties, met name in Zeeuws-Vlaanderen was er sprake van een stijging van meer dan 40%. Ook de prijzen stegen er fors, met 10% en dat was beter dan in Midden- en Noord-Zeeland waar de prijsstijging op jaarbasis 3% was.

 
Lees verder...


16 januari 2015

Herstel woningmarkt zet door

Lichte prijsdaling in Zeeland

 

De aanhoudend lage rente en het consumentenvertrouwen zorgen voor een positief sentiment. In Noord-en Midden Zeeland zijn de prijzen lichtelijk gedaald in het laatste kwartaal, maar vergeleken met een jaar daarvoor is er een stijging van 2,5%. Landelijk was die stijging in een jaar 5%. In Zeeuws-Vlaanderen was de prijsdaling in het laatste kwartaal wat forser, maar de vergelijking met het jaar daarvoor pakt iets beter uit: meer dan 4%.

Het aantal transacties is ook een indicator voor de temperatuur van de woningmarkt en we mogen constateren dat dat in geheel Zeeland op peil blijft.

 
Lees verder...


15 januari 2015

Postief Sentiment op de woningmarkt

Meer transacties en iets lagere prijzen


We kunnen terugkijken op een positief jaar. Nadat de verbetering van de woningmarkt na de dip in begin 2013 zichtbaar werd, kunnen we concluderen dat het aantal transacties in Zeeuws Vlaanderen in een jaar tijd is gestegen met 16,4% en in Midden- en Noord-Zeeland zelfs met 28% (verschil tussen het 4e kwartaal in 2013 en 2014). Er zijn veel gezinnen waar een dergelijke transactie meer dan welkom is, en dan is het bijzonder prettig als het op een gegeven moment zover komt. De prijzen boven de Westerschelde bleven wel achter, op jaarbasis zakten die met een kleine 4%. Onder de Westerschelde was er sprake van een solide prijsstijging.
Lees verder...


03 oktober 2014

virtueel open huis

Op 4 oktober hebben we een primeur. Het project Dorpsweide  in Wolphaartsdijk kent een virtueel open huis. Concreet betekent dat de medewerkers achter de chatknop zitten om al je vragen te beantwoorden.

 
Lees verder...


30 september 2014

eMagazine #1

Nu te lezen op internet, binnenkort in de Appstore verkrijgbaar: Het Kuub Makelaars eMagazine. Elke maand een blad vol nieuws over wonen, woningmarkt, fiscaliteiten en hypotheken.Ook kunt u al ons aanbod in dit magazine nalezen. Het is eenvoudig leesbaar op iPad of Tablet. Ook kunt u video bekijken of onze adverteerders bezoeken. Wilt u liever een papieren exemplaar? Dat kan. U kunt ons een email zenden met het verzoek een fysiek exemplaar op te sturen.

 

 

 
Lees verder...


10 april 2014

Woningverkopen nemen toe

Het was een mooi eerste kwartaal dit jaar, zeker vergeleken met het 1e kwartaal van 2013, dat een absoluut dieptepunt was. Dit laatste werd veroorzaakt door aangescherpte hypotheekverstrekking.
Lees verder...


09 januari 2014

Licht aan het eind van de tunnel

(en dit keer niet van een tegenligger)

Dit grapte voorzitter Ger Hukker bij de voorbespreking van de jaarcijfers. Dat gold met name ook voor Zeeland. Waar landelijk de prijzen in vergelijking met 2012 nog met 1,1% daalden, was er in Zeeuws-Vlaanderen een prijsstijging van 7,3% en in de rest van Zeeland van maar liefst 10,1%. We kunnen hiermee stellen, dat in 2013 de bodem van de woningmarkt bereikt is. De aantallen transacties stegen ook, want het is een omgekeerde wetmatigheid dat consumenten kopen als de prijzen stijgen en niet als ze dalen.

 
Lees verder...


25 november 2013

Nieuwbouw in Bruinisse? kom naar de infoavond

Woensdag 27 november tussen 19:00 en 21:00 uur organiseert Rianthuis/Aannemingsbedrijf Fraanje in samenwerking met Van den Ouden Makelaardij en Kuub Makelaars een informele informatie avond mbt. de bouw-/aankoopmogelijkheden van uw droomwoning.

bekijk het filmpje in het volledige artikel

 

 
Lees verder...


20 september 2013

9e Kuub Makelaars krant: Open huis dag

Op 28 september komt onze 9e krant uit. Vol met woningen en o.a:

 

- Kuub Makelaars zoekt nieuwe opdrachtgevers

- Open huis cafe op 3 oktober

- Nationaal Makelaars Collectief

- Open huis dag op 5 oktober; Kijkerstips

 

Hieronder alvast een voorproefje:

 

 

 

 

 
Lees verder...


17 juli 2013

NVM: Juist doorstromers hebben het zwaar

Voor de NVM is de positie van doorstromers een bijzonder punt van zorg. Een recent rapport toont aan dat niet zozeer alleen starters, maar juist ook doorstromers op de markt het zwaar hebben. Ze kunnen niet verhuizen omdat ze 'onder water' staan. NVM-voorzitter Ger Hukker hield vandaag bij de presentatie van de (voorlopige) NVM-cijfers over het tweede kwartaal een krachtig pleidooi voor aanpak van de restschuldenproblematiek. Dat leidt tot 10% meer verkopen.

Uit een recent rapport van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) blijkt dat niet zozeer alleen starters, maar juist ook doorstromers op de markt het zwaar hebben. In tegenstelling tot wat doorgaans wordt aangenomen, komen starters door een aantal door de NVM bepleite en inmiddels genomen maatregelen (lagere overdrachtsbelasting, startersleningen etc.) ongeveer in gelijke mate de markt op als vóór de crisis.

 

 
Lees verder...


11 juli 2013

woningmarkt bereikt keerpuntNVM Zeeland Persbericht

Prijsdaling vlakt af; herstel in zicht

 

Dit jaar begon met een slecht eerste kwartaal, dus het was niet moeilijk om een betere trend in te zetten in het tweede kwartaal. Ook de maand april was nog zwak, maar nu zit de woningmarkt duidelijk in de lift wat het aantal transacties betreft.

 
Lees verder...


01 april 2013

Open huis interesseformulieren

U gaat komend weekend het open huis benutten om te kunnen vergelijken. Dan zijn deze formulieren erg handig voor u. Voor vergelijkend onderzoek download u het kijkersformulier; Is er meer dan gemiddelde interesse? Dan is het interesseformulier wellicht handig voor u. Print het uit zoveel u wilt. Veel plezier op 6 april en misschien zit uw droomhuis er wel bij. 
Lees verder...


14 december 2012

Kabinet versoepelt hypotheekvoorwaarden starters

Het kabinet heeft zojuist besloten tot het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden voor starters met perspectief op een inkomensstijging. Dit betekent dat starters die binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten een ruimere hypotheek kunnen krijgen. De maatregel gaat in per 1 januari 2013. Dit schrijven de ministers Dijsselbloem van Financiën en Blok voor Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer.Lees verder...


04 december 2012

Uniek in Zeeland: 22 panden online geveild

Maar liefst 22 opdrachtgevers van Kuub Makelaars bieden de komende periode hun woning aan via de online veiling op openhuis.nl

Een tweedehands fiets op marktplaats of een auto op eBay? geen probleem. Nu kunt u ook online bieden op uw droomhuis. Nog dit jaar gaat Kuub Makelaars 22 woningen veilen. Zo heeft iedereen gelijke kansen om hun droomhuis te kopen voor de beste prijs en nog in aanmerking komen voor de hypotheekregels van 2012!
Lees verder...


22 november 2012

Betere prijs door op huis bieden via internet

Betere prijs door op huis bieden via internet

 

Particulieren kunnen straks via internet een bod doen op een huis dat gedwongen wordt geveild. Dat moet niet alleen de mogelijkheden voor deze kooplustigen vergroten, maar er ook toe leiden dat minder huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht. Nu houden handelaren de prijs vaak laag.
Lees verder...


29 oktober 2012

Regeerakkoord (letterlijke tekst)

Het regeerakkoord ligt er. Voor de woningmarkt wordt er meer duidelijk. Het is goed dat er aandacht is voor de starters en voor de restschulden. Hieronder de letterlijke tekst van het akkoord

X. Woningmarkt

De woningmarkt zit op slot. Dat is slecht voor onze economie en buitengewoon belemmerend voor mensen die willen kopen, huren of verhuizen. Door annuïtair aflossen als voorwaarde te stellen voor belastingaftrek bij nieuwe hypotheken en de overdrachtsbelasting structureel te verlagen zijn de eerste belangrijke stappen gezet om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. Als sluitstuk scheppen wij een helder en houdbaar kader voor de koop- en de huurmarkt. Zo maken we een einde aan de heersende onzekerheid en brengen we een eerlijke en goedlopende woningmarkt binnen bereik. Vanwege het grote belang en de grote complexiteit van de hervormingen wordt op het departement van BZK een nieuwe minister voor Wonen en Rijksdienst belast met het woondossier.

  • De hypotheekrenteaftrek blijft bestaan om de aanschaf van een eigen woning te stimuleren en wordt als volgt aangepast. Voor bestaande en nieuwe hypothecaire leningen wordt vanaf 2014 het maximale aftrektarief (vierde schijf), in stappen van een half procent per jaar,  teruggebracht naar het tarief van de derde schijf. De opbrengst sluizen we jaarlijks budgettair neutraal terug naar de groep die door de maatregel geraakt wordt. Voor de helft door verlaging van het hoogste tarief in de inkomstenbelasting en voor de helft door verlenging van de derde belastingschijf in de inkomstenbelasting. De problemen met restschulden worden gericht aangepakt. De rente betaald op restschulden kan tijdelijk (maximaal 5 jaar) en onder voorwaarden blijven worden afgetrokken. De gunstige leningsfaciliteit voor starters van de Stichting Volkshuisvesting Nederland zal worden uitgebreid.

 

  • De huurtoeslag blijft intact om woningen voor lagere inkomens betaalbaar te houden. Dat maakt een gedifferentieerde huurverhoging mogelijk. Voor huurders met een huishoudinkomen tot 33.000 is dat 1,5 procent plus inflatie. Bij mensen met een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 gaat het om 2,5 procent bovenop de inflatie. Boven de 43.000 is de huurverhoging 6,5 procent plus inflatie. Verhuurders mogen hierbij werken met een huursombenadering. De systematiek met een huurliberalisatiegrens blijft intact. Het systeem voor woningwaardering wordt sterk vereenvoudigd met als grondslag 4,5 procent van de waarde op basis van de wet waardering onroerende zaken. Daarmee komt een einde aan het ingewikkelde puntensysteem. Voor huurders met een inkomen boven 43.000 wordt de maximale huurprijs op basis van het woning waarderingssysteem tijdelijk buiten werking gesteld. Na vertrek van de zittende bewoners geldt de maximale huurprijs weer. Zo pakken we scheefwonen aan en blijft de sociale woningvoorraad in stand.

 

  • Woningbouwcorporaties moeten weer dienstbaar worden aan het publiek belang in hun werkgebied. Hun taak brengen we terug tot het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en het daaraan ondergeschikte direct verbonden maatschappelijke vastgoed. Corporaties komen onder directe aansturing van gemeenten. Gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners krijgen extra bevoegdheden. De schaal van een woningbouwcorporatie moet in overeenstemming zijn met de schaal van de regionale woningmarkt en met de maatschappelijke kerntaak. De extra huuropbrengsten van corporaties die het gevolg zijn van de maatregelen in de huursector worden via een heffing afgeroomd. De beloning van bestuurders van woningbouwcorporaties wordt versneld aangepast op basis van de nieuwe wet normering topinkomens.


13 september 2012

Wonen 4.0

Het zit er op. De verkiezingsuitslag is bekend en het is nu aan de partijen om de verschillen te overbruggen en met een gezamenlijk beleid te komen. De woningmarkt is een van de pijlers waar de weg naar herstel op rust. Het is dus van belang dat snel en adquaat een richting wordt gekozen.


De weken voorafgaand aan de verkiezingen werden door de deelnemende politieke partijen benut om hun eigen plannen voor Nederland over het voetlicht te brengen. Daaruit bleken overeenkomsten, maar zeker ook verschillen.  Er moeten belangrijke beslissingen worden genomen. Zo kunnen we geen dag langer wachten op maatregelen voor een goede doorstroming op de woningmarkt. Nederlanders vragen om een nieuw woonbeleid, dat eerlijk is en simpel in elkaar steekt.

 

Woonakkoord WONEN 4.0

Het woonakkoord WONEN 4.0 van Woonbond, Aedes, Vereniging Eigen Huis en NVM (mede namens VBO-makelaar en VastgoedPro) is wat de woningmarkt betreft hét lichtend voorbeeld voor een nieuw te vormen coalitie. Eerder zeer verdeelde markt- en maatschappelijk organisaties hebben laten zien dat er daadwerkelijk bruggen zijn te bouwen, om tot een gezamenlijk, woningmarktbreed verbeteringsplan te komen. 

Tijdens de verkiezingscampagne is dit historische akkoord omarmd door veel partijen. Dat is goed nieuws. Voor de politiek en een nieuwe coalitie is WONEN 4.0 al helemaal goed nieuws: door dit structurele verbeteringsplan ter hand te nemen kunnen zij meteen rekenen op breed maatschappelijk draagvlak. 

 

wilt u het volledige rapport downloaden?
Lees verder...


20 juni 2012

4e Kuub Makelaars Startersweekend

Op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 juni organiseert Kuub Makelaars het 4e Startersweekend. Onze woningen in de prijsklasse tot ca 200.000,- k.k. zijn geheel vrijblijvend te bezichtigen. De eigenaars -zelf ook starters geweest- zijn in de woning aanwezig om uitleg te geven waarom juist hun woning de moeite waard is.

Om het weekend goed te beginnen organiseert Kuub Makelaars het Starterscafé zowel in Goes als in Zierikzee.  Je kunt in een ontspannen sfeer al je vragen afvuren op de notaris, hypotheekadviseur, makelaar, bouwkundige, en styliste. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Verkopers van starterswoningen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Wie weet maak je deze avond een match? Het bier, wijn en de frisdrank staan in ieder geval koud.
Lees verder...


14 juni 2012

Estio/Kuub Makelaars krant online

Vanaf morgen wordt hij verspreid op Walcheren, Schouwen-Duiveland en de Bevelanden: Onze 2e krant van dit jaar. Dit keer in het teken van onze uitbreiding op Schouwen Duiveland en natuurlijk ons 4e (!) startersweekend.

 

 

Om de krant helemaal te benutten zijn er soms QR-codes toegevoegd. Lees verder om te zien hoe dat werkt

Lees verder...


14 maart 2012

Kuub Makelaars Open huizenkrant

Vanaf 16 maart wordt hij weer verspreid alweer de vijfde Kuub Makelaars Krant. Dit keer een open huizen special; onze feest actie, en het nieuwe bedrijf van Joris, OBjKT

 

 
Lees verder...


08 maart 2012

Kuub en OBjKT: samen en toch apart

In een onstuimige markt kan je afwachten wat er gebeurt of juist tijdig de bakens verzetten. Om deze reden waren we ons al langer aan het specialiseren in nieuwe disciplines waaronder specialistische taxaties en vastgoed marketing.

Omdat hier meer vraag naar komt en natuurlijk de bestaande opdrachten natuurlijk net zoveel aandacht verdienen hebben we besloten dit als twee afzonderlijke bedrijven voort te zetten. Collin is sinds kort geheel eigenaar van Kuub Makelaars en Joris is een nieuwe onderneming begonnen: OBjKT


Lees verder...


21 februari 2012

daling huizenprijs trager dan in jaren 80

De prijzen van koopwoningen blijven dalen, maar dat gaat beduidend minder snel dan tijdens de crisis begin jaren '80. Eind volgend jaar liggen de prijzen naar verwachting 15 tot 20 procent lager dan in 2008. Tussen 1978 en 1983 zakten de prijzen met 40 procent. Dat stelt ING in zijn Kwartaalmonitor Woningmarkt, die maandag is verschenen.
Lees verder...


21 september 2011

Kuub Makelaars Open Huizen krant

Vanaf 24 september in de brievenbus. Nu online te bewonderen. De Kuub Makelaars Krant met in deze editie heel veel woningen, Starterscafé 29 september, onze nieuwe makelaar en alles over onze nieuwe diensten. Klik op de krant voor full screen


Lees verder...


28 juli 2011

Inroepen financieringsvoorbehoud niet eenvoudig

In de standaard NVM koopovereenkomst is opgenomen (artikel 16.3 bij eengezinswoning / artikel 19.3 bij appartementsrecht) dat de mededeling dat men de ontbinding wil inroepen goed gedocumenteerd dient te geschieden. In de toelichting bij de koopovereenkomst is opgenomen wat onder goed gedocumenteerd moet worden verstaan. Het gaat er om dat de wederpartij zich een beeld kan vormen of er terecht een beroep op de ontbindende voorwaarde wordt gedaan. Bij een beroep op de ontbindende voorwaarde financiering dient koper afwijzingen van geldverstrekkende instellingen te overleggen aan verkoper. Over het algemeen wordt aangenomen dat twee afwijzingen voldoende zijn. In sommige gevallen kan één afwijzing ook voldoende zijn.
Lees verder...


07 juli 2011

Kwartaalbericht Zeeland

Mark Faasse is de voorzitter van de Zeeuwse kring van de NVM. Naast een goede collega is hij ook verdienstelijk blogger. Hieronder het persbericht naar aanleiding van de 2e kwartaalcijfers van 2011 voor Zeeland.

Zeeuwse woningmarkt klimt uit dal

Meer woningen verkocht
De vastgoedcrisis heeft er een kleine 3 jaar over gedaan om het dieptepunt te bereiken. Inmiddels neemt het aantal transacties toe en worden er ook weer meer duurdere woningen verkocht. De maatregel om de overdrachtsbelasting voor een deel af te schaffen betekent een verdere stimulans.
Lees verder...


07 juli 2011

Waarom realistisch prijzen loont

Cherries & Props: het risico van overpricing

De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) heeft, in opdracht van de NVM, onderzoek gedaan naar de typische kenmerken van woningen die snel verkocht worden (de zogenoemde Cherries) en naar de karakteristieken van het langdurige aanbod (de zogenoemde Props).
De belangrijkste conclusies die ASRE trekt, zijn puntsgewijs:
Een scherpe vraagprijs loont duidelijk. Props worden gemiddeld tegen meer dan 10% van de reële marktwaarde aangeboden, tegenover 'slechts' 3% bij de Cherries. Props worden gemiddeld tegen 4% onder de marktwaarde verkocht, Cherries maar 1%. Wie een woning tegen een te hoge prijs in de markt zet, loopt de kans dat deze woning lang in aanbod blijft staan en duidelijk onder de marktwaarde verkocht moet worden.
Lees verder...


01 juli 2011

Overdrachtsbelasting veranderd? Transport vandaag?

1 Juli is traditioneel een dag waarop veel woningen van eigenaar wisselen. De overdracht vindt dan plaats bij de notaris. De kans bestaat echter dat per vandaag (!) de overdrachtsbelasting niet is verschuldigd of 2% in plaats van 6%. Partijen zouden kunnen kiezen voor uitstel van het transport totdat er meer duidelijkheid komt. Dit is waarschijnlijk in de loop van de dag of men kan ervoor kiezen de notaris volmacht te geven zogenaamde interne transporten te laten plaatsvinden. 

Als men ervoor kiest niets te doen, moet de notaris ervan uit gaan dat 6% overdrachtsbelasting verschuldigd is. Misschien goed om toch even na te vragen.
Lees verder...


01 juli 2011

Overdrachtsbelasting van 6% naar 2%

Per 15 juni 2011 is met terugwerkende kracht de overdrachtsbelasting verlaagd. Hier liggen kansen voor de koper. Hier vindt u het officiële persbericht van het ministerie
Lees verder...


22 juni 2011

Nieuwe Website online, graag uw commentaar

Het was 21 juni inderdaad de langste dag van het jaar. De verhuizing van de nieuwe website ging (bijna) vlekkeloos. Momenteel voegen we de laatste features toe aan de site. Vanaf nu hebben onze klanten (lees: de woningverkopers) de mogelijkheid om zelf content toe te voegen aan hun huis. Dit kan video zijn, maar ook de foto's van de laatste buurtbbq om maar eens wat te noemen.

Graag vernemen we van u als gebruiker, wat er ontbreekt aan de website.
Lees verder...


17 juni 2011

Kuub Makelaars Starterskrant

Hij ligt vanaf 20 juni in de brievenbus. De 3e Zeeuwse Starterskrant van Kuub Makelaars. je kunt hem hier al bewonderen

 

Editie Walcheren:

Editie Bevelanden:
Delen


Hoe staat het met de woningmarkt in Twente?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Steven Elst van de afdeling Twente. ?De prijsstijging sinds 2016 bedraagt hier zo?n 14%. Daarmee bevinden we ons landelijk in de top.?


Lees verder...

Commentaar:

donderdag 17 augustus